Kun musta muuttuu valkoiseksi

Yksityisten sotefirmojen vastareaktio käynnissä olevaan valtaisaan keskusteluun yritysten eettisyydestä on lähtenyt käyntiin. Attendo hoivapalveluiden johtaja Pertti Karjalainen puolusti tänään omaa yritystään Ylen A-Studiossa.

Hänen mukaansa Attendo henkilöstömitoitus on yli 0,5:n suosituksen ja vastaava kuin kunnissa. Se varmasti pitääkin paikkansa. Karjalainen jätti kuitenkin kertomatta, että yksityisellä puolella tukipalvelut on painettu täysin minimiin. Hoitotyönsä ohella hoitajat siivoavat, valmistavat ruoan, tekevät lumityöt ja kaikki paperityöt, huolehtivat kotieläimistä jne. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tämän lisäksi monissa yrityksissä mitoitukseen lasketaan hallinto ja muuta kuin hoitotyötä tekevät työntekijät – ja löytyypä listoilta ns. haamuhoitajiakin eli täysin olemattomia henkilöitä.

Tilasto ei valehtele, mitoitus on varmasti yli suosituksen. Työtehtävät vain ovat niin laajat, ettei varsinaiseen hoitotyöhön jää aikaa.

Karjalainen vetosi myös rekrytointiongelmaan ja vieritti syyn yhteiskunnalle, joka ei kouluta tarpeeksi hoitajia, sekä hoitajille, jotka eivät tule töihin Attendolle. Attendo kuitenkin maksaa vain työehtosopimuksen mukaisen minimipalkan eikä euroakaan sen päälle. Voisi melkein jopa kuvitella, että isoilla soteketjuilla on palkkakartelli, jossa minimi on muuttunut maksimiksi. Jos henkilökunnasta kerran on pulaa, niin sitä voisi houkutella myös panostamalla palkkaukseen sekä työoloihin. 

Työoloista voisi mainita pikanttina yksityiskohtana, ettei Attendolla monissa toimipisteissä ole henkilökunnalle edes sosiaalitiloja. Henkilökunta syö asiakkaiden kanssa, jos ylipäätään ehtii syödä. Sana on varmasti kiirinyt. 

Karjalainen ei myöskään maininnut Attendon sijaiskäytännöstä. Jos työntekijä jää sairauslomalle, otetaan hänen tilalleen sijainen vain neljäksi tunniksi – jälleen työehtosopimuksen minimin mukaan. Näin saadaan tilastoihin yksi työntekijä, mutta todellisuudessa hän on paikalla vain osan ajasta. 

Kuka haluaisi mennä töihin tällaiseen yritykseen, jossa työnantaja ei tarjoa edes mahdollisuutta suorittaa työt asianmukaisesti? Rekrytointiongelmienkin suhteen Attendo voi siis lähinnä katsoa peiliin.

Lopettakaa vastuun siirto, yksityiset soteyritykset. Korjatkaa ongelmat, joista teille on kerrottu, panostakaa henkilökuntaan ja yrittäkää edes ansaita paikkanne hyvinvointipalvelujen tuottajina.