Työaika pitenee – suunta on väärä

Kunta-alan kilpailukykyneuvotteluissa on saatu neuvottelutulos. Sen mukaan työaika tulee pitenemään kunta-alalla 30 minuuttia viikossa, keskimäärin siis kuusi minuuttia päivässä.

Vaikka korotus tuntuu mitättömältä, niin suunta on väärä. Ruotsissa ollaan vanhainkodissa testattu viime vuonna kuuden tunnin työpäiviä, samalla palkalla. Kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia. Työhyvinvointi on noussut, vanhukset ovat saaneet parempaa hoitoa ja myös sairauslomat ovat vähentyneet. Työpaikka on oikeasti säästänyt selvää rahaa, kun työaikaa on lyhennetty. On tehty todellinen tuottavuusloikka.

Suomessa ei tutkimuksiin ja kaiken maailman dosentteihin uskota, näin ainakin pääministeri suustaan laukoo. Meillä tehokkuutta on vain enemmän suorituksia, pidempää työaikaa ja YT-neuvotteluiden kautta kengänkuvioita. Ei se ole tehokkuutta, ei varsinkaan hoitoalalla.

Hoitoalalla tehokkuutta pitää mitata muilla mittareilla kuin suoritteille. Tosin myös autojen valmistusalalla on huomattu, että kuuden tunnin työvuoro on todellista tehokkuutta. Virheet ovat vähentyneet ja tuotteet olleet parempia. Asiakkaat tyytyväisempiä.

Puolen tunnin lisäys on askel väärään suuntaan. Oikea suunta olisi oikeanlainen tehostaminen, missä työaikaa olisi lyhennetty – työhyvinvointi olisi noussut ja samalla myös olisi syntynyt säästöjä. Konservatiivinen hallitus ei vain uskaltanut ottaa rohkeaa askelta, vaan edelleen luottaa muinaisiin toimimattomiin oppeihin.

Mahdollinen sopimus syntyy lähipäivien aikana, kun liitot tekevät päätöksen sopimuksen hyväksymisestä.

 

Ehdolla SuPerin edustajiston puheenjohtajistoon.