Tolkkua törsäämiseen – 1,8 miljardia euroa potilastietojärjestelmään

Presidentti Sauli Niinistön käynnistämä Ihan tavallisia asioita -sivusto antaa hyvän neuvon – Tolkkua törsäämiseen. Valitettavasti uuden potilastietojärjestelmän kanssa tolkku on täysin hukassa. Potilastietojärjestelmää varten on budjetoitu jopa 1,8 miljardia euroa – 1 800 000 000 euroa. Summaa on hyvin vaikea käsittää.

Eteläisessä naapurimaassamme toteutettiin vastaava hanke. Virolaisten osaamisella rahaa kului vuodessa toteutettuun projektiin 10 miljoonaa euroa. Kaupanpäälle virolaiset saivat eReseptin, johon rahaa “kului” ylimääräinen miljoona. Suomessa sama aiotaan toteuttaa 180-kertaisella hinnalla ja aikaa käyttää projektiin kolme vuotta enemmän. 

Uudesta potilastietojärjestelmästä Suomessa on puhuttu jo vuosikymmenen ajan. Soppaa hämmennettiin jo alkuvuodesta, kun HUS ilmoitti aikeista ruveta rakentamaan yhdessä HUS-alueen kuntien kanssa omaa järjestelmää. Konsultiksi hankkeeseen otettiin HS:n mukaan Accenture, joka sattumalta päätyi suosittelemaan ainoastaan heidän omaa tietojärjestelmäänsä. Hinnaksi lyötiin jo tuo muhkea 1,8 miljardia euroa. “Halpuuden” perusteena mainittiin, että tietokonejärjestelmä on jo muualla käytössä ja se on helposti muokattavissa Suomen olosuhteisiin. Mikäänhän ei voi mennä vikaan -mantraa toisteltiin jo VR:n uudistuksen kanssa.

Jos leikitään vähän noilla sadoilla miljoonilla euroilla, mitä projektiin aiotaan laittaa. Mikäli yhden IT-henkilön palkaksi tässä projektissa tulee 2 500 euroa, mukavan pyöreä luku. Lasketaan tähän päälle 50% mukaan eri sivukuluja. Kuluu yhden ihmisen palkkaan vuodessa 45 000 euroa. 1,8 miljardilla eurolla voitaisiin palkata seuraavaksi 25 vuodeksi, joka varmisti ihan maksimaalinen ikä tietojärjestelmälle, 1600 työntekijää. Muutaman vuoden koodaamisen jälkeen IT-tukeen jäisi vielä muutama kaveri per poliklinikka, sairaalan vuodeosasto jne. Jokaisessa alueen sairaalassa voisi istua kymmeniä pelkästään tähän projektiin sitoutettuja ihmisiä 24/7. Silloinkin tuotteen kehittämiseen jäisi vielä satoja henkilöitä.

HUS tavoittelee projektilla omien puheidensa mukaan muutaman sadan miljoonan euron säästöjä. 1,8 miljardin euron jälkeen muutamat sadat miljoonat eurot tuntuvat sananhelinältä. Samaan tapaan kuin Sauli Niinistön ohje, jossa nuoren voi tässä tapauksessa korvata Suomen massiivisilla ohjelmistotaloilla, joiden viimeaikaiset onnistumiset ovat olleet harvassa.

“Tolkkua törsäämiseen

Helpolla ja ansiotta saatu laiskistaa.

Seurauksena on tyytymättömyys ja tyhjyyden tunne. Älä anna nuorelle liikaa rahaa, tavaraa tai herkkuja. Se opettaa ajattelemaan, että kaikki aina vain tulee jostain automaattisesti. Jos nuori omaksuu tällaisen asenteen, hän ei ehkä opi hankkimaan elantoaan työllä.”