Ulkoistettaisiinko potilaatkin, ministeri Hyssälä

Ministeri Hyssälä Kotipuolueesta (Keskusta) haluaisi ulkoistaa sairaaloiden tukipalvelut, kaiken muun paitsi terveydenhoidon. Hyssälä jatkaa oikeistolaista hyvinvointiyhteiskunnan alasajamista ja yritysten edunvalvontaa.

Ministeri Hyssälän mielestä yritykset pystyvät aina tuottamaan kaiken halvemmalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että yritykset pyrkivät maksimoimaan voittonsa – kukaan ei perusta nakkikioskia ja myy jokaista nakkia tappiolla. Mikäli yritys kertoo tuottavansa palvelunsa 15-20% halvemmalla kuin julkiset palvelut, niin yrityksen pitäisi todellisuudessa tuottaa ne 20-25% halvemalla, koska voittoakin on saatava. Mistä tämä on pois? Jostainhan sen on oltava. Vaihtoehdot mielestäni ovat:

1)Vähemmän henkilökuntaa (enemmän työtä yhdelle ihmielle = huonompi työtulos)
2)Vähemmän palkkaa henkilökunnalle (tasa-arvo, rekrytointiongelmat, työmotivaatio-ongelmat)
3)Palvelumaksujen nosto (kunnat itse määrittävät palvelumaksut, joten yritys ei pysty tähän vaikuttamaan)
4)Enemmän rahaa kunnalta (ensimmäinen sopimuskausi tuotetaan tappiolla, sitten nostetaan hintoja rajusti. Suomi on kylmä ja pimeä maa Pohjolassa. Täällä ei ole todellisia markkinoita. On helppo ajaa yhteiskunnan julkiset palvelut alas tarjoamalla halvempaa alkuun ja sitten kiristää hintoja, kun kunnalla ei ole enää omaa henkilökuntaa sitä tuottamaan.)

Myös valvonnan tarve pitää ottaa huomioon. Kuka valvoo palvelun laatua? Sinisilmäinen ei voi olla ja luottaa yrityksen omaan valvontaan. Tähän luotettiin Helsingissä kuljetuspalveluiden kohdalla, ja palvelun laatu romahti. Julkisissa palveluissa sen sijaan johtajat ovat virkavastuussa palveluista ja itseohjautumista tapahtuukin paljon. Lisäksi täytyy muistaa, että myös valvonta maksaa.

En ymmärrä, miksi porvarit pelkäävät kehistysvastuuta näin paljon. Miksi juosta karkuun ongelmia, kun ne voisi ratkaista? Nyt kehistysvastuu siirretään yksityisille yrityksille, joilla Sammon kehitysjohtaja Björn Wahlroosin mukaan ei ole moraalia.

Yksityistämisen iloistahan olemme päässeet nauttimaan esimerkiksi katsastuskonttoreissa. Hintojen piti laskea ja palvelun parantua, vaan toisin kävi. Yksityistämisen jälkeen hinnat ovat nousseet yli kaksinkertaisiksi. Kimmo Sasin mukaan kilpailua ei ole riittävästi:”Olisimme toivoneet, että kolme neljäkin isoa toimijaa olisi ollut kilpailemassa keskenään. Nyt on näin, että on kaksi suurta ja sitten aivan pieniä yrityksiä.”

Kuten aikaisemmin sanoin, Suomi on kylmä ja pimeä maa Pohjolassa. Meillä ei ollut tarpeeksi kilpailua autonkatsastuksessa, olisiko meillä sitä sitten tarpeeksi sairaalamaailmassa?