Patamusta porvaribingo

Ministeri Iiro Viinanen kirjoitti tänään mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005894177.html). Kirjoituksessa hän jatkaa oikeiston hyökkäystä ammattiyhdistysliikettä kohtaan. Tekstiä lukiessa olisi voinut jälleen pelata patamusta porvaribingoa, kun tekstistä löytyvät fraasit jämähtäneisyys, verot, YTK jne. Bingon olisi voinut huutaa jo varmasti toisen kappaleen kohdalla.

Lisäksi Viinanen on joko tahallaan ymmärtänyt asioita väärin tai sitten ei vain muuten ymmärrä. Jälkimmäinen annettakoon anteeksi. AY-liike ei ole jämähtänyt, se neuvottelee ja sopii kokoajan jatkuvasti, niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti. Monesti asiat eivät vain ylitä valtakunnallista huomiota. AY-liike pystyy sopimaan, josta vahvana esimerkkinä ovat työehtosopimukset, KIKY-sopimus sekä muut kolmikannassa yhdessä sopien tehdyt sopimukset.

AY-liikettä on pidettävä huonon politiikan omanatuntona. Se rupeaa kolkuttamaan alkuun vihjaillen ja lopulta soimaten, jos politiikka on työväen vastaista. Kuten Viinasen esiin nostamassa irtisanomislaki kiistassa. Vaikka Viinanen toistelee, että laki olisi tuonut työpaikkoja, niin tämä on vastoin jopa hallituksen omien asiantuntijoiden lausuntoja. Viinasen mukaan:”Turha on väittää, etteikö esitys toteutuessaan olisi tuonut myönteisen tuloksen.” Asiantuntijoiden mukaan tilanne olisi ollut hyvin toinen. Lakien säätämisen valta on siis edelleen eduskunnalla, joka Suomessa lait säätää. Huonoja lakeja säädettäessä kansalaistottelemattomuudesta tulee kansalaisvelvollisuus. Se on kansan ja työväen oikeus.

On myös naurettavaa väittää, etteikö AY-liike olisi työttömien puolella. Ei työttömyys ole millään tavalla AY-liikkeelle hyvä asia. Jos nyt otetaan vertaus yritysmaailmasta, niin mikä liike haluaisi väkisin heikentää ostajiensa mahdollisuutta ostaa tuotetta? Niinpä.

Patamusta porvaribingo jatkuu toki maininnalla YTK:sta. YTK, joka on edelleen vain pelkkä työttömyyskassa, on aktiivisesti yrittänyt häivyttää rajapinnan liittojen ja itsensä välillä. Edelleen odotan sitä päivää, kun YTK jättää neuvottelukierroksella omat tavoitteensa neuvottelukierrokselle. Tämän lisäksi YTK ei edes ole halpa työttömyyskassa. Se vain on tuonut itsensä esille vahvalla markkinoinnilla. Samoja palveluja sieltä ei tule saamaan koskaan kuin liitosta. Liiton palveluihin kuuluvat vahvasti myös sopimus- sekä ammatillinen edunvalvonta sekä monet muut edut.

Toki myös esiin nostetaan verotus. Verotusta on huomattavasti paremmin avannut Lauri Finér omassa verotukseen keskittyvässä blogikirjoituksessaan (https://veropolitiikka.blog/2018/11/11/ay-liikkeen-veromyytit/). Tälle kirjoitukselle annan vahvan lukusuosituksen.

Viinasen koko mielipidekirjoitus on kuin perussuomalaisen kirjoitus maahanmuutosta. 

– Teemu Hiilinen

Viinasen koko mielipidekirjoitus on kuin perussuomalaisen kirjoitus maahanmuutosta. Se tarjoaa sopivan maalitaulun, joka uppoaa omaan kannattajajoukkoon. On kuitenkin halpaa populismia ymmärtää tahallisesti väärin itse luomansa kliseensä AY-liikkeestä.

Teemu Hiilinen

AY-aktiivi, Vantaa